EXPEDITION MALAYSIA 21/12- 5/1 2003  

 

DAGBOKSANTECKNINGAR FRÅN DEN 20/12 OCH FRAMÅT  

FREDAG 20/12  

Samuel o Anders startade turnén med en mellanlandning och uppvärmning i Linköping med filmen ”Sagan om de två tornen”.  

Därefter var stämningen god och turnén fortsatte till Södertälje med rast hos Daniel Bengtsson (med föräldrar) där vi bjöds på en underbar middag och sedan sov över till Lördag morgon.  

LÖRDAG 21/12  

Gick vi upp mitt i natten! Halv fyra ringde klockan!  Vi åt frukost för att sedan åka till Arlanda och checka in vid 5-tiden. Stefan, Daniels pappa körde tillbaka min bil till Södertälje. Daniel kom efter lite om och men med som Standby-passagerare, han var felbokad till en senare avgång egentligen. Planet skulle gå 06.20 men vi kom inte iväg förrän 06.50 efter dimvarning mm. Det gjorde dock inte oss något för vi hade några timmars väntan framför oss i Frankfurt.  

12.00 (ca) kom vi iväg  med ett direktplan till Malaysia. Samuel o jag hade fått nästan de bästa platserna i planet (förutom inget fönster) . I mitten längst bak innebar extra mat (portioner som blev över) .  Klockan 06.40 Söndag morgon anlände vi till Kuala Lumpur International Airport.  

SÖNDAG 22/12  

Avstigning, Bagageletning, Passkontroll och Penningväxling innan vi gick ut i 25-gradig värme. Vi hittade snart en taxi till Kuala Lumpur. Flygplatsen låg nämligen 7 mil söder om huvudstaden. Väl framme i KL (internationell beteckning på Kuala Lumpur) hade vi tänkt ta en buss till Fraser’s Hill, 10 mil ytterligare längre norrut. Efter att ha gått runt ett par varv och frågat en massa personer om buss till Bukit Fraser (malaysiska översättningen) kom vi fram till att det förmodligen inte gick en buss på en Söndag. Det blev Taxi igen som förmodligen blåste oss. 180 Ringgit för en resa på 10 mil är väl med Svenska mått dock överkomligt. Framme i Fraser’s Hill inkvarterade vi oss och gjorde en rundtur där vi hittade bland annat Blue Flycatcher, Streaked Spiderhunter och Chestnutcapped Laughingtrush (vanlig men rolig). Fraser’s Hill består av en utspridd by med trädgårdar och parklik miljö och omges av bergsskog som är något glesare än regnskogen. Ligger på 1500 meters höjd så fågelfaunan är lite annan än på lägre höjd.  

MÅNDAG 23/12  

På morgonen träffade vi (som tidigare uppgjort) den lokale fågelskådaren, Mr Durai som guidade oss nerför vägen och hjälpte oss att upptäcka en hel del arter. Bland annat fick vi se Wreathed- och Rhinoceros Hornbills bra. Vi såg även Black Eagle, Scarlet Minivet och Changeable Hawk-Eagle. På eftermiddagen besökte vi soptippen där Taigasångare sågs. Det kändes underligt att åka till en soptipp i Malaysia och kryssa denna art men vad gör man inte för ett världsX. Detta var för övrigt en av de flugtätaste platserna jag har besökt. Den malaysiska flaggan som stod här kändes en smula felplacerad. Senare på eftermiddagen så bestämde vi att vi skulle gå på en stig kallad Bishop’s Trail som var fin i början. Jag tror dock inte att någon biskop har gått denna stig, möjligen blivit buren runt den. På slutet övergick stigen till någon form av lervälling där vi halkade och kanade fram, ibland på fötterna ibland på rygg och ibland på mage. Vi kom dock levande fram till stigens slut och i efterhand kan man ju skratta åt en mödosam strapats. Det var dock en annorlunda form av fysisk ansträngning. Vi såg säkert en del fåglar längs stigen men det har jag förträngt efter lerbadet.  

TISDAG 24/12  

Dagen inleddes med att åka minibuss ner till The Gap (8 km) genom en slalombana.  –Pay as much as you wish, sa chauffören. Vi tyckte att 5 Ringgit var överkomligt per person. Han verkade nöjd. Vi gick runt nere vid The Gap en stund o vandrade sedan tillbaka till Bukit Fraser, hela tiden uppåt. Längs vägen sågs bland annat White-hooded Babbler och Gibbons hördes väl men tyvärr ingen skymt av dom.  

Julafton firades genom att äta Chicken Pieces med ris och stekta grönsaker och senare på kvällen en gemensam men inte så traditionellt julig Pork sweet and sour med ris o chili och Sprite till maten.  På eftermiddagen efter en liten siesta vandrade vi i närområdet och hittade Mugimakiflugsnappare (hona) , Buff-rumped Woodpecker, Speckled Piculet och White-throated Fantail.   

ONSDAG 25/12  

Hade vi tänkt att åka ner till The Gap igen vilket var rätt fint föregående dag. Vi anade att det var malaysisk helgdag, men chansade och hoppades att det skulle gå en buss ändå vid 06.30. Det gjorde det inte så vi promenerade neråt vid 06.50 efter att Samuel gjort en Anders (glömt kikaren) och det gick fort o lätt att gå neråt. Ganska så snart blev det skådarljust. Vi hade en hel del trevliga obsar av Fulvettas (Samuels special att upptäcka) , Gibbons som hördes högljutt på nära håll , Sultan Tit, Tiger Shrike, Lesser Racket-tailed Drongo, Grey-throated babbler mm. Nere vid Gap gick vi längs vägen en bit o hittade Emerald Dove, som var nära att flyga in i Daniel (miss av Samuel i artlistan) och vi fick också se Thick-billed Green-Pigeon o Yellow-vented Flowerpecker. Anders ordnade lift med en snubbe som jobbade som parkvakt, väginspektör eller dylikt. Detta helt gratis.  

På eftermiddagen blev det ”stadsskådning” längs Telekom Loop (jo den hette faktiskt så) . Det blev repriser av Green Magpie, Blue Nuthatch, Silvereared Mesia o några till, vilket inte var fy skam. Efter rundan fick vi ny energi i form av kryddstark Nasi goreng. Ja, vi fick betala för den förstås.  

TORSDAG 26/12  

TRANSPORTDAG     

RESA TILL TAMAN NEGARA-  MALAYSIAS STÖRSTA NATIONALPARK  

Vi startade från Bukit Fraser 06.30. Fick åka med Mr Durai’s granne till orten Raub. Från Raub till Bentah utan problem. En mil efter Bentah orkade inte bussen längre och vi fick vänta nästan en timme mitt ute i en liten by. Medan vi väntade kunde vi studera Scarlet-backed Flowerpecker och Taggstjärtseglare. Det gäller ju att passa på. I Bentah klippte sig Samuel för 24:-. Han var väl ungefär lika snygg som tidigare. Daniel o Jag stod under tiden vid floden och hittade både Japanese Sparrowhawk, Striated Heron, Hill Myna och Common Myna som var rätt så vanlig. En stor Varan tog sig en simtur till min förtjusning.  

Från Bentah for vi vidare till Jerantut. Därifrån tog vi taxi (25RM) till Tembeling för att vara säkra på att komma i tid till flodbåten. Den skulle avgå kl. 14. Vi kom drygt en timme innan. Vi betalade alla tillstånd och båtbiljett i receptionen och väntade. Båtresan var ganska angenäm, den kändes dock lite lång (2 timmar o 45 minuter) men man fick se White-throated Kingfisher, Stork-billed Kingfisher, Black-capped Kingfisher+ den europeiska Common Kingfisher längs floden i alla fall.

Under båtresan slapp jag sitta med mina jobbiga medresenärer utan hamnade istället bredvid en italienska i min ålder (18-35). Vi hade en trevlig stund och pratade om helt annat än fåglar.  

När vi kom fram till Taman Negara kollade vi först efter boende på den dyra sidan av floden (turistsidan). En säng i sovsal -50 RM per natt och person. Huvaligen!! På den billiga sidan bokade vi istället rum på Tahan Guesthouse. Vi sa att vi var vänner med Mr Durai (då fick man ett lägre pris). Vi fick ett rum med två st. våningssängar för 30 RM/natt (10 per person- 24 kr) . En aning trångt men funktionellt med både toalett nedsänkt i golvet ( en annorlunda upplevelse att sitta på golvet och bajsa) och dessutom gratis väckarklocka i form av moské som hade böneutrop 06.00.
Vi kikade lite på nationalparkssidan, som var fågelmässigt bättre med all regnskog, inför kommande turer. En Blue-winged Pitta hade ett eget uppträdande och stal all vår uppmärksamhet. Den kom o landade på stigen bakom oss på runt 10 meters håll, den knixade och snurrade och tog ingen notis om oss. Inte nog med det: Den kom närmare ändå. Den hjälpte mig att bekräfta att Taman Negara är så nära himmelen man kan komma i levande tillstånd.  

För att ta sig till andra sidan nyttjades båttaxi som fungerade smidigt och nästan hala dygnet. Vi avslutade dagen med en god ”Kinamiddag” på en av båtrestaurangerna för 10 RM. Mycket lik en svensk måltid på Kinarestaurang.  

FREDAG 27/12  

Vi började gå en stig norrut och när vi närmade oss Canopy Walkway (hängbroar uppe i trädtoppshöjd) kom vi på att det var fredag och att Canopy Walkway då öppnade redan 09.00. Det var ca 1 km vandring med fin utsikt. Det var relativt stabilt och även en mänska som är lite höjdrädd kan gå där utan att tycka att det är läskigt. Tyvärr var fåglarna inte riktigt i farten. Vi hamnade sedan på en igelstig. Det var inte så extremkul. Efter att ha blivit av med iglarna hittade vi som tur var en trevligare stig till Bumbun Tabing (Bumbun=gömsle). Denna stig var mycket bra där man kunde hitta Grey-and-buff Woodpecker, Dark-throated Oriole, Asian Fairy Bluebird, Velvetfronted Nuthatch, Black-naped Monarch, Black and Red Broadbill mm. Efter att ha kommit tillbaka vid 18.30 så var det bara Mat,Handla, Dusch, Listor och i säng som gällde.  

LÖRDAG 28/12  

Först gjorde vi lite små utflykter till gömslet nära resorten. Det var nog fint där för några år sedan. Nu var det igenväxt totalt. Vi fortsatte därifrån på en lika igenväxt stig med det föga lockande namnet Swamp Loop. Inga fåglar och många iglar. Därefter en mer lyckad utgång vid Camp Site. Där fanns träd som attraherade fåglar. En massa olika Bulbyler, Pink-necked Greenpigeon, Chestnutbreasted Malkoha m fl. Vi gick den gamla goda stigen från igår och såg bland annat Black and Red Broadbill.

Sedan bröt vi dock traditionen och gick upp till Teresek Hill. En fruktansvärt brant vandring/klättring men väl uppe med en underbart vacker utsikt. Vi såg dock mest sol o träd. Efter en  liten stund av beundran över utsikten visade sig plötsligt en Blue-throated Bee-eater fint i ett kalt träd. Den värmde, om man kan säga så i 32¤ värme. Ifrån nästa utsiktspunkt, ett par minuters vandring ytterligare fick vi mera lön för mödan i form av 2 stycken Hawk Eagles och en Grey-headed Fish Eagle och en liten, liten Black-thighed Falconett på långt håll. (Det kanske var därför den såg så liten ut. Den är bara 16 cm)  Vi gick samma väg ner och vidare mot gömslet som nu var ockuperat av ungdomar. På väg tillbaka såg vi bland annat Green Broadbill, Black-throated Babbler och en skön lirare, Crested Fireback hanne. En plommonfärgad hönsfågel som värdigt struttade fram en bit på stigen och sedan sprang till skogs när han fick syn på oss.  

SÖNDAG 29/12 

Ett misslyckat försök att åka båt med Amerikaner. Man fick inte åka så många i samma båt menade båtfolket på. Sedan ett ytterligare misslyckat båtraggningsförsök som slutade med att vi beslutade åka nästa morgon istället. Vi ”slöskådade” runt resorten på morgonen och såg på närhåll Ashy Minivet, Straw-headed och Stripe-throated Bulbul och elaka Makaker som rånade barn på helggodiset. En tragisk baksida av att djur kan bli för tama och orädda i människors närhet.  

Vi gick upp till Teresek Hill en bättre stig ( från Canopy-walk stigen) . Däruppe sågs idag blott 2 Rhinoceros Hornbills. På hemvägen sågs en Wallace´s Hawk Eagle sitta fint och spana likt en vaktpost. Vi såg även en Asian Paradise-Flycatcher som hade en sång- o dansuppvisning. Kvällen avslutades med bekvämskådning runt kvarteret med Bronze Cuckoo, Brown-throated Sunbird, Orange-bellied och Scarlet-backed Flowerpeckers.  

MÅNDAG 30/12  

Båten dök aldrig upp på morgonen. Då gick vi idag vidare på den bra stigen till Bumbun Tabing (gömslet) som idag inte var ockuperat. Där hördes, och sågs av vissa, en Large Wrenbabbler. Vi gick idag ytterligare längre på den här stigen där vi idag kunde studera 4 olika Malkoha-arter. På hemvägen såg jag en Olive-backed Woodpecker när jag gick före dom andra.
 

TISDAG 31/12  

Idag åkte vi äntligen båt upp till Trenggan Lodge och passade på att på vägen se 8 Striated Herons längs med floden. Samuel o Jag hade även den i Eilat. Då satt den på en båttross och guppade. Vi gick till ett för tillfället stängt gömsle, det höll på att renoveras. Vi fortsatte någon kilometer ytterligare. I början av vandringen visslade SH fram en Garnet Pitta (otroligt läcker). Vi fick även se Crested Jay (också läcker) och ett par Red-naped Trogon, en del Leafbirds+ Buff-rumped Woodpecker och Black and Yellow Broadbill. Samuel hade turen att få se White-crowned Forktail o Helmeted Hornbill. Det var i slutet på vandringen som Samuel ropade – Här borta ser jag Näshornsfågeln. Trots ett 100-meters lopp på 11 sekunder så missade Daniel o jag den med någon sekund. Men jag upptäckte till min (och dom andras, tror jag) stora förtjusning att jag hade 2 igelbett på magen så ganska lyckat var det ju ändå. Blöt båtresa tillbaka vid 17.30.  

ONSDAG 1/1 2003  

Vi åkte på en långsammare flodtur än igår. Anders upptäckte en Black Hornbill uppe i ett träd. Vi fick hjälp av båtchauffören att hitta en Masked Finfoot som satt halvt dold på en gren och visade upp sina tjusiga limegröna fötter. En sällsynt övervintrare och dagens stora behållning. Vi åkte upp till Lata Berkoh som var ett vattenfall där vi stannade en stund och fotograferade. Sedan bytte vi till andra stranden och följde stigen mot Trenggan en bit.  

På tillbakavägen gled vi som avtalat mest med strömmen och ett par korta bitar med motor. Rofyllt o tyst var det. Såg dock bara Black Hornbill och Blackcapped Kingfisher. Som brukligt avslutades eftermiddagen/kvällen med en god kinamiddag.  

TORSDAG 2/1 2003  

TRANSPORTDAG

Började dagen med att packa våra saker som (för vissa) var utspridda efter en vecka i Taman Negara. Efter detta krävande arbete intog vi den godaste frukosten på resan på flodrestaurangen med gröna lampor. Den bestod för min del av Apelsinjuice på burk, Honungspannkaka, Tonfisksmörgåsar och KAFFE. Tyvärr fick vi stressa för att garanterat hinna med 9-båten. Vi hann dock med ett par minuters marginal. På resan den här gången sågs ett gäng Black Bazas (rovfågel som uppträdde i flock) , 4 stycken Black Hornbill och White-throated- , Storkbilled-, och Collared Kingfisher. Resan till Tembeling gick fortare 1 timma 45 min(medströms).  

I Tembeling blev vi den här gången hämtade av en minibuss från NKS. De tog bara 4 RM /person. Vi blev körda till deras Travel house i Jerantut, Sri Emas Hotel med fri toa o dusch och Internetservice och en egen restaurang. Dit anlände vi 11.20. De sa att den reguljära bussen inte gick förrän 14.30. Deras minibuss till Kuala Lumpur gick vid 13.30. Sant eller inte ? Vem vet ? Vi valde minibuss och väntade på Travel House där vi gick på toa, ställde ifrån oss bagaget (under uppsikt, så klart) och åt lunch. Jag passade på att gå till en närbelägen barberare och raka mig efter en och en halv veckas skäggodlande. En spännande upplevelse att vara i någon annans makt så påtagligt. Med en rakkniv mot halsen är man inte så stöddig. Den unga killen (18 ca) kunde dock sin sak. Jag kände mig som en helt ny o fräsch människa.  

Det tog sin tid att åka de ca 20 milen till KL. 17.20 var vi framme och ganska omgående hittade vi en buss till Kuala Selangor. Det var dock kvällsrusning så vi nådde tyvärr inte KS förrän 20.30. Resan var egentligen bara 6,5 mil men å andra sidan kostade det bara 6 RM+ gratis blixtar i solnedgång o mörker. I det lilla centrumet av samhället (1 kvarter) hittade vi snabbt Hotel Kuala Selangor där vi fick ett trångt trebäddsrum till ett bra pris, 40 RM/ natt för alla tre. Samuel o Jag fick dock dela säng vilket har gått bra förr. Man får ju inte va alltför finkänslig på en lågbudgetresa. Hotellet var funktionellt, dock lite spartanska hygienmöjligheter. Men AC på rummet var ganska så nödvändigt då KS var det varmaste stället hittills.  

FREDAG 3/1  

Morgonen började med att försöka hitta Naturparken som låg ca 300 meter söder om hotellet. Trots en form av vägbeskrivning på papper lyckades vi gå lite fel. Det löste vi och hittade in. Parkpersonalen var dock ej vakna. Vi var busiga och gick in utan att betala. Det var kul med miljöombyte och lite mera våtmarksområde. Tyvärr så var Boardwalkarna (Spång på svenska) fullständigt raserade, så vi kom varken ut till Mangroven eller ut till strandlinjen. Det var inte så stort område och ganska snart hade vi fått se Ägrett- o Silkeshäger och Brahminglada. Biätare var inte heller ovanliga. Yellow Bittern o Purpurhäger var också bra obsar. Området var dock inte så bra som reklamerat. Gömslen och torn var tyvärr lika dåligt underhållna som boardwalks. Området skulle nog också behöva en urbuskning.  

På eftermiddagen hade vi tänkt oss att åka till fina vadarmarker norr om KS efter tips från personalen på naturparken. Vi blev avsläppta av busschauffören (och halva bussen) där vi ville stiga av och frågade en polis om vägen till kusten. –This way, straight down, not far, fick vi till svar. Straight var rätt, för det var en spikrak asfaltsväg. Not far var fel. Den var ca 4-5 km lång och slutade vid ett riktigt snuskigt fiskeläge där man med nöd o näppe såg havet skymta. Vi fortsatte längs med ett gigantiskt antal fisk/reningsdammar.

Vid byn såg vi i alla fall Svartvingad Glada 2 ex och Eastern Marsh-harrier. Vid dammarna hittade vi många Skäggtärnor, Ägretthägrar, Silkeshägrar(sittande uppradade på ledning) och Rödbenor. Det fanns även en flock Sibiriska Tundrapipare. 2 gamla och en ung White- bellied Sea Eagles gled majestätiskt förbi. Totalt gick vi nog en mil så på det planet blev vi i alla fall tillfredställda. Vi fick ju dock se en del kul fynd.  

LÖRDAG 4/1  

Gick vi ut hårt o annorlunda med nattskärre- o ugglelyssning och skådning medelst ficklampa. Inga ugglor men väl ett par nattskärror innan morgonen blev för ljus. Vi gick ett varv runt parken, den vägen vi inte gick igår. Pintail Snipe, Ruddy-breasted Crake och Watercock var nyheter idag, i övrigt repriser från gårdagen. Det fanns också tillfälle att fota makaker som var rätt så villiga att vara med på bild. Vi återvände framåt lunchtid till hotellet för att låta Daniel vila. Han hade drabbats av någon sorts kombination av magsjuka o feber (redan 2 dagar tidigare) men ville in i det längsta inte visa för oss hur illa han mådde. Kanske man som vältränad ung man klarar mera också ?  

På eftermiddagen gick jag till Indiska barberare som bara tog 5 RM för rakning ( i Jerantut 6 RM ). När själva rakningen var över så ställde han sig framför mig och granskade ansiktet noga. Han satte sedan igång att putsa ögonbryn, öronstrån, nacke och näshår !! Resultatet blev dock bra. Han var väldigt noggrann, men sa inget om vad som skulle hända.  

På kvällen beskådade jag floden på egen hand. Den var så smutsig att inte ens några änder ville simma i den. Jag fick dock syn på en Varan i ett biflöde eller snarare dike där den plaskade runt nära husen. Jag träffade även Samuel som gick en runda från ett annat håll. Varanen och Samuel gick dock att skilja åt. Samuel har ju glasögon.  

Brahmingladorna var ständigt närvarande i luften. Deras vanlighet i trakten var ungefär som kråkor här hemma. Hill Mynas hittade jag ett par stycken i ett träd. Innan läggdags duschade jag i sällskap med geckoödlan som idag återvände med sin unge precis som om den ville visa upp den. Dom höll koll på mig så att allt gick rätt till. Charmigt !!  

SÖNDAG 5/1  

Lång dag !!

Gick upp 05.30 för att ta morgonbussen till Kuala Lumpur. Vi hade fått olika bud av  de personer vi frågade. Det verkar som de svarar någonting av ren artighet även om de inte vet när bussen går. Den gick vid 06.45 ifrån vår station till den nya stationen i Kuala Selangor. Därifrån gick det en direktbuss till KL. Väl framme lämnade vi in våra ryggsäckar i bagageförvaringen på Puduraya Busstation. Vi gick en runda i de närmaste kvarteren och efter det tillbringade vi resten av förmiddagen i Menara Kuala Lumpur. Ett torn som var ganska högt i jämförelse med många andra men bara nummer två i KL. De mer kända ”Twin Towers” såg vi från torn nummer två.

Efter detta passade ju torntemat ypperligt. Vi provade global streetfood till lunch för att fira att vi var i den verkliga civilisationen igen. Man kan ju dock konstatera att burgare på Burger King smakar ganska så lika världen över. Det kanske är för att man ska känna igen sig.  

Tillbaka till torntemat; En värdig avslutning av resan var att se ’Sagan om de två tornen’ en gång till. Det var ju lite kul att se hur biostilen var i Malaysia. Det var lite som hemma utseende- mässigt. Skillnaderna var framförallt priset (24 kr) och folks uppträdande. Det var föredömligt tyst i salongen förutom när Gollum i filmen ett par gånger kallade Sam för den fete hobbiten. Då utbröt höga skrattsalvor. I Sverige skulle tonårskillar skratta åt när någon får huvudet avhugget. Avtrubbade av videovåld eller avsaknad av empati ?  

Efter bion blev det bråttom iväg i taxi till busstationen och flygplatsen för att hinna fram till Daniels incheckning. Hans plan gick nämligen vid 19.00 vidare till Australien. Den lyckosten hade tjänat så ofantligt mycket pengar på Ottenby (Jag har hört att stationschefen tjänar ca 60.000 i månaden) så att han hade råd att tillbringa ytterligare 6 veckor borta från den svenska vintern. Taxichauffören körde verkligen snabbt och att hinna var inga problem. Vi tog farväl och en seg väntan började. Vårat plan avgick tyvärr 00.00. Resan hem gick dock betydligt snabbare tack vare tidsförskjutningen. Efter ett par timmar i Frankfurt gick vi med blandad sorg och förtjusning på svensk mark vid 12-tiden på Måndagen.  

GENERELLA TIPS  

PENGAR  

Vi växlade vid flygplatsen, på väg ut efter bagage och passkontrollerna. Det fungerade utmärkt med ett VISA-kort. Kursen är bättre än i Sverige och avgiften lägre. Utanför flygplatsen kan det vara svårt att hitta växlingskontor, sägs det. De är ofta skumma och ger en klart sämre kurs. En Ringgit kostade då 2.40 Svenska Kronor och idag ca 2.25 Kronor. Ute på landsbygden och i små affärer hade dom väldigt svårt att växla stora sedlar, de verkade knappast ha någon växelkassa alls. Så se till i början att utrusta dig med mycket sedlar i mindre valörer och ’mycket’ mynt.  

PASS

Passet måste vara giltigt i sex månader efter ankomstdagen.  

EKONOMI  

Det är resan som är dyr. Min gick på 9.600 kronor. Boende i  Vandrarhemsliknande rum kostade ca 25-40 kr/person och natt. En rejäl måltid med kinamat kostade 25-30 kronor. Bussresor mellan städer låg på 15 kronor och en taxiresa på 10 mil gick på 140 kronor/person.  Vill man bo på fina hotell finns det oftast möjlighet att göra det. Det fanns stugor i Taman Negara för rika turister som kostade ca 1.200 kronor/person och natt. Livsmedel som bröd o frukt är billigt och finns rätt så välsorterat på de flesta ställen.  

DRICKS  

Förekommer inte.                                                                     När vi försökte avrunda uppåt för att vi tyckte att något var för billigt, t ex betala 11 Ringgit istället för 10.70 Ringgit så blev dom mycket förnärmade. Så kunde man väl inte hålla på heller. Dumma Svenskar !!     Pruta tycker jag inte finns någon anledning att göra . De flesta har det ganska knapert och vi har det ju ganska så gott ställt ekonomiskt (Annars skulle vi ju inte ha råd att åka till Malaysia)  

ELEKTRICITET OCH FICKLAMPA  

Eluttag är inte riktigt lika. Medtag adapter. Ficklampa är bra att ha med sig. Det är inte så upplyst överallt. I Taman Negara gick strömmen ett par kvällar.  

INTERNET  

Fanns i Kuala Lumpur, Jerantut och Kuala Selangor (Internetcafé). I Taman Negara fanns det också Internetcafé men det var bristande funktion.  

HELGDAGAR  

Man bör kolla upp om några resdagar sammanfaller med stora muslimska, hinduiska eller kinesiska helgdagar då mycket kan vara stängt och stillastående. Man firade varken jul eller nyår på något stort sätt. Det tycker jag var skönt. I Kuala Lumpur lär västerländskt nyår firas ganska vilt natten lång.  

FÖRSÄKRING  

Givetvis har du en bra reseförsäkring som vi tyvärr dock inte fick utnyttja.  

HÄLSA OCH HYGIEN  

Malaysia har en god allmänhygien, i alla fall jämfört med Kina. Kan direkt konstatera att Samuel o jag bröt mot de flesta turist-matreglerna (Busigt). Vi drack läsk ur glas och med is i, åt glass, skaldjur, oskalade grönsaksbitar, drack fruktjuice. Daniel hoppade däremot över många mål och blev dålig i magen.  Man bör dock undvika kranvatten och köpa vatten på flaska. Jag tog 2 doser av Dukoral (Flytande) en vecka+ en dag innan avresan. Jag vet inte om det var detta som gjorde att jag mådde bra eller om jag har ’plåtmage’. Tag med diarrétabletter.  Vaccinera dig mot gulsot och kolla upp stelkrampsskyddet. Malaria förekommer enbart på Borneodelen av Malaysia. Vanliga myggor fanns dock i Kuala Selangor.  Solen tar bra i December-Januari och vistas man i öppen terräng bör man använda solskydd. Tänk också på att dricka mycket vatten i värmen.  

BLODIGLAR  

Se specialpapper. Daniels igelstrumpor av lakansväv funkade ganska bra. Dock satte sig ett par iglar de sista dagarna och bet precis ovanför hans resårkant. Man kan aldrig skydda sig tillräckligt. Först tyckte man att iglarna var äckliga och otrevliga och tog bort dom väldigt tafatt. Efter ett par dagar lyfte man bort dom på rutin och tappade ’respekten’ för dom. Man blev avtrubbad. Men ett tips är att ha igelkontroll med ett par minuters mellanrum då man kollar av skor och ben efter klättrande iglar.  

LOGI  

Vi valde vandrarhemsliknande boenden med enkel standard och därmed lågt pris. Vårat mål med resan var i första hand att vara ute så mycket som möjligt, dvs från morgon till kväll när det var ljust (från 07.00 till 19.00 ca). Vi är väl inte heller så kräsna utan nöjer oss med en enkel säng och en likaledes enkel toalett och dusch. Att duscha i kallvatten vande man sig ganska fort vid även om jag aldrig kommer att älska det. Det sägs att det är nyttigt. Priserna per natt och person var 25-40 svenska kronor. Om man vill bo lyxigare finns möjligheten. Då kostar det förstås också mer.  

 KLÄDSEL OCH SKOR OCH KLIMAT  

I stort sett hela dygnet var det varmt. I Fraser’s Hill var dagstemperaturen 24-27 grader och nattetid 18-20 grader. I Taman Negara ca 30 grader och Kuala Selangor och Kuala Lumpur 30-35 grader på dagarna. Klä dig luftigt alltså. Så värst mycket tröjor och tjocka långbyxor behöver man inte släpa med sig. Ett par lätta vandringsskor går bra på de flesta ställen. I Taman Negara körde vi med stövlar på grund av igelfaran. Det borde dock funka med vandringskängor och ’igelsockor’. Vad gäller regn så sägs det vara regnperiod i december-januari. Vi fick dock bara någon eftermiddagsskur och regn ett par nätter när vi ändå var inomhus. Eftersom det blir fuktig värme av ev. regn så bör ett tätt regnställ undvikas. Regnponcho eller rent av paraply är bättre alternativ. Enligt Samuel är paraply ett ypperligt hjälpmedel för att skåda i regn. Själv brukar jag sällan vistas ute i regn om det kan undvikas.  

SÄKERHET OCH STÖLD  

Malaysia är ett relativt lugnt land med mestadels hyggligt, ärligt och vänligt folk. Allmän vaksamhet som hemma gäller. Lämna inga värdesaker utan uppsikt så klart.  

TRANSPORTER  

Taxi svart eller vit var inte svårt att få tag på. Många är villiga att tjäna en smidig hacka. De blåser dig säkert rejält men med svenska mått var priserna ändå mycket billiga för att åka flera mil. Buss gick också bra. Det var dock svårt att veta varifrån bussen gick, vilken buss man skulle gå på, och någon turlista eller tidtabell verkade inte finnas. Ibland fick man dock hjälp av någon människa som visste.  

ALLMÄNNA INTRYCK

 Ett fascinerande land som absolut bör besökas innan all regnskog är nedhuggen. Gästvänliga människor som var lätta att ha att göra med. Alla kunde inte engelska men med lite teckenspråk och ett leende så gick det att komma överens ändå. Tyvärr som i andra länder i utveckling som vill bli västerländska så förstörs mycket natur och det byggs mycket, särskilt runt huvudstaden. Plåtskjul och skrytbyggen varvas friskt och ett antal stora vägprojekt pågick.  Taman Negara sägs vara ett av de få orörda regnskogsområdena. Där vi vistades stämde det inte helt. De anställda hade diverse små byggen runt stigarna och en hel del skräp kunde man hitta. Det kanske finns orörda områden långt in i skogens hjärta, vad vet jag ?  

EXPEDITIONENS DELTAGARE  

SAMUEL HANSSON  

Reseledare, jobbar i det civila som lärare. För tillfället har han in bas i Gamleby större delen av året. Någon månad eller ett par om året har han de senaste 8-10 åren tillbringat utomlands. Mycket duktig på läten och att återupptäcka fåglar i snår och lövverk. Har en hård kamp med Daniel i att ha sett flest fågelarter globalt.  

Har besökt USA/Kanada 4 ggr, Ecuador 3 ggr, Brasilien och Israel 2 ggr, Mexico, Costa Rica, Colombia, Peru, Gambia, Indien, Australien (Singapore) tidigare. Har jobbbat som ringmärkare på Stora Fjäderägg, Landsort och Ottenby i Sverige och Whitefish Point, Michigan,USA.  

DANIEL BENGTSSON  

Stigfinnare, har senast arbetat som stationschef på Ottenby under två säsonger och även som reseledare stundtals. Kommer i höst troligen att studera. Också relativt duktig på läten men ännu bättre på att upptäcka fåglar. Blixtsnabb med kikare och ögon. Få fåglar undkommer hans skarpa syn. Outtröttlig med kondition som en maratonlöpare. Sägs ha sprungit drygt en mil varannan dag i Ottenby. Se hans kamp mot Samuel ovan.  

Har besökt Sydafrika 5 ggr, Gambia 2 ggr, USA 2 ggr, Kanada, Costa Rica, Ecuador, Kanarieöarna, Kap Verde, Marocko, Nigeria, Kenya, Nepal, Israel, Kina, Australien.  

Har jobbat som ringmärkare sammanlagt 38 månader i Ottenby+ Landsort, Eilat, Long Point i Kanada och Hartsö-Enskär.  

Och sist men längst i längd räknat……… 

ANDERS RING  

Flaskbärare åt dom andra. Jobbar på en tråkig fabrik. Har tidigare bara varit med Samuel i Nordnorge och i Israel. Har även varit i Danmark på egen hand. Har inte hittat några positiva egenskaper på honom. Han var bara en belastning för dom andra men de led i tystnad. Kanske allra bäst på att skrämma bort fåglar.  

LITTERATUR  

* MALAYSIA OCH SINGAPORE, Willmaguide av Margareta Lindblad och Willy Westby (finns i välsorterade bokhandlar eller kan lånas av Anders)  

* A FIELD GUIDE TO THE BIRDS OF WEST MALAYSIA AND SINGAPORE av  Allen Jeyarasingam och Alan Pearson (finns på Naturbokhandeln men säkert billigare via utländska internetbokhandlar eller kan också den lånas av Anders)

Bra text men lite sämre bilder.  

* A FIELD GUIDE TO THE BIRDS OF SOUTH-EAST ASIA av Craig Robson (som den förra finns den att köpa eller låna)

Bra, mer verklighetstrogna bilder men ytlig text och en hel del arter som inte finns eftersom den täcker en större region, vilket gör bläddrandet i denna lite rörigt. En totalt omkastad ordning av fågelfamiljer mot vad man är van vid gör det än mer förvirrande. Fördelen är ju att den täcker in de flesta av Asiens fågelarter.  

Läs gärna igenom alla tre noga och lyssna på läten om ni får tag på (Samuel har ganska många på band) om du har tänkt att åka dit. En noggrann förberedelse är guld värd när du står i främmande land !!  

Av      Anders Ring
         
Snickaregatan 9
         
57334 TRANÅS  

           0140/17398
         
070/6477398

          bouleanders@msn.com  

Länk där man hittar tips om blodiglar och skådning i Asien/Australien: Susan’s Trip Reports

http://websurf.websurf.net.au/~susan
 

En matnyttig sida om världsskådning: fatbirder.com  (Jo, den heter så)